NK Jeugdteams 2005
Driel (25 juni 2005). Door Martijn de Jong. Met dank aan Erik Bakker voor de foto's
Dit leuke toernooi aan het eind van het seizoen trekt elk jaar veel teams. De teams bestaan uit 1 junior, 1 aspirant en 2 pupillen. Er worden 10 ronden Zwitsers gesneldamd, terwijl de eindstand wordt bepaald door wedstrijdpunten en daarna weerstandspunten (dus bordpunten spelen geen rol!) Met veel optimisme nam ik goede sneldammers mee: junior Menno de Block, aspirant Mei-Jhi Wu, pupillen Roel Boomstra en Nick Hoving. We gingen met de trein, waardoor de ouders eens een dagje thuis konden blijven. Ik werd even zenuwachtig toen we in Zwolle vertraging hadden vanwege een blikseminslag (we werden allemaal om 6 uur 's morgens wakker door de bliksem, vlak voordat de wekker ging!). In Arnhem moesten we een bus later nemen, maar we waren mooi op tijd.

De speelzaal was benauwd, maar wij zaten gelukkig steeds bij de open deur. De organisatie had wat moeite met Toernooimanager omdat ze dezelfde verrotte KNDB-laptop hadden die ik in Tallinn had; je kon niet lezen wat je intypte! De oplossing was snel een nieuwe computer halen.
 
Toen ik het deelnemersveld zag, kreeg ik al snel het gevoel dat veel teams aan elkaar gewaagd waren. Ik had nog niet het idee dat ons team er echt bovenuit stak. In de eerste ronde troffen we SNA Heerhugowaard, van te voren als titelkandidaat aangemerkt. En Mei-Jhi waarschuwde me dat ze nog niet scherp was en dat ze zou verliezen. Volgens mij kon ik haar ervan overtuigen dat dat onzin was. Al snel bleek dat juist Menno niet scherp was. Hij verloor door een lichte cominatie.
Het Noorden SNA 6-2
Menno de Block Mike Koopmanschap 0-2
Mei-Jhi Wu Dave Bleeker 2-0
Roel Boomstra Berry Hofmans 2-0
Nick Hoving Ewoud Groot 2-0
 
Roel en Nick hadden geen moeite met hun tegenstander. En Mei-Jhi speelde meteen een erg goede partij! Alle drie wonnen uiteindelijk in gewonnen stand op de klok.

Dave Bleeker - Mei-Jhi Wu 0-2

Mei-Jhi walste over haar tegenstander heen, en komt hier met het goed getimede 28-32!
 
Ronde 2 ging zeer moeizaam, maar dat zou je niet denken als je de uitslag zag. Zulke wedstrijden speelden we wel meer... Nick scoorde weer 2 punten. Menno kwam een schijf achter tegen aspirant Thijs Gerritsen, maar maakte nog remise (had zelfs nog moeten winnen). Niets aan de hand zou je zeggen. Maar intussen werd de tweevoudige pupillenkampioen vierkant ingemaakt door Reneé Doeleman.
DC Lent Het Noorden 1-7
Thijs Gerritsen Menno de Block 1-1
Joppe Lemmen Mei-Jhi Wu 0-2
Reneé Doeleman Roel Boomstra 0-2
Luuk Maters Nick Hoving 0-2
 
Reneé Doeleman - Roel Boomstra 0-2

Zwart heeft een zwakke schijf op 22. Reneé maakt er meteen werk van. 32-28! 8-13? 16-21 is nodig. 37-32! 13-19 32-27 ketting! 2-8 34-29! 16-21 27x16 19-24 29x20 15x24 39-34 en dit moet probleemloos winnen. Maar in een gewonnen eindspel viel de vlag van Reneé...

   
Intussen was Mei-Jhi in een zetje getrapt tegen Joppe Lemmen ("ik verlies altijd van Joppe"), maar met twee schijven achter behaalde ze ook een klokoverwinning!
Niemand had het nog door, maar Nick zou later spreken: "we hadden steeds een engeltje op de klok!"
   
 
Het Noorden DUO 6-2
Menno de Block Jochem Zweerink 0-2
Mei-Jhi Wu Niek Smeijtink 2-0
Roel Boomstra Jelle van Rossum 2-0
Nick Hoving Matthijs Schotsman 2-0
 
Menno de Block - Jochem Zweerink 0-2

Na 17.37-31? zou Menno op 20-24 gewoon met 30x19! slaan, maar Jochem speelde eerst 27-32! 38x27 en daarna pas 20-24 Z+.

Wederom werd de nederlaag van Menno goed opgevangen, want de anderen wonnen probleemloos. Nog steeds zonder puntverlies! En de sterke tegenstanders kwamen maar opdraven. Nu was De Oldehove aan de beurt.
 
De Oldehove Het Noorden 2-6
KH Leijenaar Menno de Block 2-0
Wijnand Ankersmit Mei-Jhi Wu 0-2
Leon Trustram Roel Boomstra 0-2
Geoffrey de la Fontaine Nick Hoving 0-2
Menno kreeg het wel voor de kiezen, alweer een erg sterke junior! Klaas-Hendrik was te slim in het eindspel. De andere Leeuwarders zijn bekend van vorige toernooien en werden weggecombineerd. Nick en Roel waren bang dat Wijnand allemaal interessante verhalen zou vertellen tijdens de wedstrijd, maar het viel mee... Na deze nederlaag baalde Menno stevig van zijn geringe bijdrage tot dan toe. Martijn sprak de woorden: "Menno zal nog een rol van betekenis spelen vandaag". Een holle frase, maar een ronde later bleek het te kloppen
 
Meurs trad aan met een tactische opstelling. Sjoerd ten Brinke was verhinderd en de zwakkere invaller werd op drie geposteerd. Roel was dan ook snel klaar. Maar hetzelfde gold voor Nick die geen problemen had. Mei-Jhi trof een tegenstander van formaat! Haar eerste nederlaag. De eerste 4 ronden hadden Mei-Jhi, Roel en Nick nog alles gewonnen. Nu kwam het op Menno aan! Klik hier voor de analyse van deze partij door Menno. Nu bleek Menno eindelijk wat waard. Nick omhelsde Menno hevig met de woorden: "je kunt het dus toch!" Dit was het breekpunt. Vanaf nu ging Menno punten halen!
Het Noorden Meurs/DEZ 1 5-3
Menno de Block Boudewijn Derkx 1-1
Mei-Jhi Wu Pieter Steijlen 0-2
Roel Boomstra Marc den Hartog 2-0
Nick Hoving Derk-Jan Riesthuis 2-0
 
En nog steeds was het team zonder puntverlies. Ongelooflijk. Maar het kon nog gekker. Heijting Huissen was inmiddels opgerukt naar de tweede plaats, met drie spelers! Menno kon even pauze nemen. Vond 'ie jammer, want hij begon eindelijk lekker te spelen! Mei-Jhi had het zwaar tegen Willem Hoek, die sterk is geworden. Roel en Dirk speelden schoon klassiek. En Nick speelde goed tegen Bas van Engelen.
Heijting Huissen Het Noorden 2-6
n.o. Menno de Block 0-2
Willem Hoek Mei-Jhi Wu 0-2
Dirk Joosten Roel Boomstra 0-2
Bas van Engelen Nick Hoving 2-0
 
Roel Boomstra - Dirk Joosten 2-0


Een heuse Coup Royal! Maar wat heb je er aan. Na 27-22 18x27 32x21 23x34 44-40 16x27 40x7 8-12! 27-32! was er een remisestand op het bord gekomen.
   

Zelfs dit eindspel is nog remise. In de partij volgde 47-24 32-49? 24-19! 49-43 20-14! en wit won.

Thuisgekomen vond Roel uit dat zwart een tempo verkwist met 32-49? Na 32-43! dreigt 43-25! namelijk waardoor wit de middellijn niet kan pakken. Gelukkig voor ons had Dirk dit ook niet in de gaten.
 

Intussen was Nick het schip ingegaan tegen Bas, op een dramatische manier. Na een schijf gewonnen te hebben, speelde hij een verliezende plakker! Nu was de partij van Mei-Jhi belangrijk, want het stond 2-4. De snelle Mei-Jhi vond het tijd worden voor een klokoverwinning in verloren stand en zo geschiedde het! Geluk? Nee hoor, moet je maar sneller dammen.

 
Het Noorden DES Lunteren 6-2
Menno de Block Aldert van Eck 2-0
Mei-Jhi Wu Jacco Bos 1-1
Roel Boomstra Harm-Jan Lammers 1-1
Nick Hoving Henk-Jan v/d Berg 2-0
Duidelijk was dat er steeds meer scheuren in het spel kwamen. Van alles ging mis, maar nooit tegelijk; het werd steeds perfect door de teamgenoten opgevangen. De medefavorieten kwamen één voor één aan de beurt. Nu mochten we tegen DES Lunteren aantreden. Een ronde met leuke fragmenten!
 
Menno de Block - Aldert van Eck 2-0

Hier kwam Menno goed weg. Aldert kon hier een winnende Coupe Philippe nemen met 24-29! Ondanks dit schoonheidsfoutje speelde Menno Aldert helemaal weg.
 
Henk-Jan v/d Berg - Nick Hoving - 0-2

In de opening was Nick een schijf kwijtgeraakt. Hij keek even sip, kreeg een schouderklopje van Roel, keek erg verbeten en liet vervolgens geweldig spel zien. Een stevige aanval werd opgezet en alle velden werden gepakt. Henk-Jan moest offeren om er door te komen, maar hier speelde Nick 43-48! en klaar!
 
Jacco Bos - Mei-Jhi Wu 1-1

Wit had alle hoeken van het bord gezien, maar Mei-Jhi is even onnauwkeurig. Na 11-16! kan wit opgeven, maar na 11-17? 21x12 8x17 (verhindert 38-33?) kwam verrassend 34-29! 24x44 43-39 44x33 38x27 6-11 30x39 11-16 42-38! 16x27 37-32!, maar Mei-Jhi wist probleemloos remise te halen...
 

Het stond nu 4-2 en Menno bood remise aan. Aldert weigerde, deed een zet die verliezend leek en gaf meteen op. Handig! De stand was potremise, maar hij schrok omdat zijn dam in het doosje zou gaan. Nooit te snel opgeven!! Een ruime 6-2 was dus het gevolg.
 
Kon het dan echt niet mis gaan? Een beetje mis wel... Witte van Moort, die tegelijkertijd in de bekerfinale door Het Noorden werd verslagen, kwam bovendrijven ondanks een middelmatig team. Een eitje, dacht ik in mijn naiviteit. Het ging ook prima. Menno kwam al snel een schijf voor, Roel en Nick stonden beter. Maar Roel trapte in een 3 om 3 en verloor van de zeer jonge Lars Knol!
Witte van Moort Het Noorden 4-4
Annemarie Alberts
Menno de Block 0-2
Niek Kloppenburg Mei-Jhi Wu 0-2
Lars Knol Roel Boomstra 2-0
Rik Teunis Nick Hoving 2-0
 
Nick Hoving - Rik Teunis 0-2

Even later kon ook Nick de schijven in het doosje doen, want tussenlopen (28-23? 11-17-22!) is altijd gevaarlijk Nick! Roel en Nick hadden samen 7 verliespunten, waarvan 4 in deze wedstrijd!
 
Mei-Jhi Wu - Niek Kloppenburg 2-0

Daar was het engeltje weer! Niek was zo blij met de 4-0 voorsprong, dat hij vergat zijn klok in te drukken en gezellig ging kletsen met zijn begeleider en zijn pupillen. We keken het rustig aan en zonder mededogen wees Mei-Jhi op de gevallen vlag... Een intrieste blik van Niek was het gevolg. Even later was ook Menno klaar. Het eerste puntverlies, maar nóg hadden we niet verloren.
 
Intussen stonden we vier punten voor op de rest, maar nog steeds was ik er niet gerust op. Kwaliteit, geluk en hardheid werd zo goed gecombineerd, dat er echter niets aan de hand was. Roel gaf aan dat hij vaak moeite had met Wouter. Van onderschatting zou dus geen sprake zijn dacht ik...
Het Noorden Hijken DTC 8-0
Menno de Block Maikel Palmans 2-0
Mei-Jhi Wu Pim Mostert 2-0
Roel Boomstra Wouter Sipma 2-0
Nick Hoving Jacco Keijzer 2-0
 
Maar hoe ging de opening? Wouter - Roel: 31-26 17-22 32-28 11-17 37-32 6-11?? 26-21! Nu stond Roel weer op scherp en even later stond hij al een paar schijven voor. Nick had intussen al gewonnen van de zwakke welp/pupil. Het stond 4-0 en met nog één ronde te gaan waren we kampioen!! Maikel en Pim maakten er nog een mooie show van door gezellig te keuvelen over allemaal onzin. Pim stond een schijf voor, maar Mei-Jhi vocht zich goed terug en won in remisestand op de klok. Tsja, moet je maar niet zo veel kletsen. Menno had geprobeerd Maikel nog om te kopen met bier, maar dat lukte niet. Menno werd ingeblikt, maar bereikte een verloren 6 om 3 (oid) eindspel om vervolgens ook maar 's op de klok te winnen. Zo kwam de eerste 8-0 tot stand!
 
Felicitaties alom natuurlijk. Maar we gingen nog even door! Al onze ex-concurrenten verloren steeds van elkaar, en nu stonden we zelfs 4 punten los. In de laatste ronde werden we gekoppeld aan Samen Sterk Hazerswoude. Nog even gingen we er voor. Mei-Jhi trof een sterke aspirant en ditmaal kon ze niet ontsnappen. Menno trapte weer 's in een zetje tegen een zwakke junior, maar prutste nog remise. Intussen hadden Roel en Nick al probleemloos gewonnen.
Samen Sterk Het Noorden 3-5
Bastiaan Lekx Menno de Block 1-1
Jeroen Stolwijk Mei-Jhi Wu 2-0
Bastiaan de Gunst Roel Boomstra 0-2
Remco Krijgsman Nick Hoving 0-2
 
Nu waren we zelfs met 5 punten voorsprong kampioen. Geweldig! In dit verslag is misschien de indruk gewekt dat het ons allemaal kwam aanwaaien. Het zat ook wel erg mee inderdaad, maar we waren ook gewoon het beste team. En daarnaast is het ook een kwaliteit om vanuit verloren positie terug te slaan en/of op de klok te winnen! Wel ben ik voorstander van het Fischer-systeem (bijvoorbeeld 5 min. + 5 sec.) in plaats van 10 minuten, omdat je dan minder gauw op de klok zult winnen en het dus meer om het spel gaat. t Na de prijsuitreiking ging het feestje door, maar niet voor lang, of eigenlijk wel. We keken naar de kwartfinale tussen Nederland en Nigeria. Dat duurde wat langer dan gepland en toen verloren ze ook nog! Na een gezellige terugreis waren we nog vóór 22:00 uur thuis. Menno, Mei-Jhi, Roel en Nick, een geweldige prestatie en leuk dat jullie Menno aan zijn eerste Nederlands titel hebben geholpen.
De eindstand
Klik hier voor de complete kruistabel
AW Pt WP
1 Het Noorden 10 19 124
2 Heijting Huissen 10 14 123
3 Witte van Moort 1 10 14 122
4 Des Lunteren 1 10 14 117
5 Meurs/DEZ 1 10 13 126
6 DC Lent 10 13 117
7 Hijken DTC 1 10 12 123
8 SNA 1 10 11 116
9 Dammers Uit Oost 10 11 111
10 ADC 1 10 11 90
11 DES Lunteren 2 10 10 107
12 OG wapenveld 10 10 101
. Samen Sterk 10 10 101
14 VGO Hoornaar 10 10 100
15 Verhaar Montage 1 10 10 89
16 WSDV Wageningen 10 10 77
17 MTB Hoogeveen 10 9 106
18 DEZ Reeuwijk 10 9 88
19 SNA 2 10 9 85
20 GDC Gorinchem 10 9 82
21 Meurs/DEZ 2 10 9 73
22 ADC 2 10 8 105
23 PWG 's Gravenpolder 10 8 74
24 DC Heteren 10 7 82
25 Hijken DTC 2 10 6 79
26 Verhaar Montage 2 10 2 83
27 Dummy 10 0 79
28 De Oldehove* 10 12 120
Individuele scores
Naam AW Pnt.
Menno de Block 10 11
Mei-Jhi Wu 10 15
Roel Boomstra 10 17
Nick Hoving 10 16
 
Met slechts één verliespunt werden we dus overtuigend eerste. Heel knap was het dat Heijting Huissen met twee pupillen en één aspirant de tweede plaats wist te bemachtigen. De derde plaats was voor Witte van Moort. Ik vermoed dat de verrassend sterke pupillen heel wat punten hebben gescoord!
*Vanwege het opstellen van een aspirant op het derde bord is De Oldehove teruggezet naar de laatste plaats.

Tot slot. Clublid Maikel Palmans moest hier en daar wat energie sparen, want zaterdagnacht speelde hij in de Nacht van Vlaanderen. Hier speelt hij tegen Arnoud Cordier.